Mount and Blade II:Bannerlord Rehber

Büyük bekleyiş sona erdi ve nihayet Mount & Blade II:Bannerlord erken erişimde çıkışını yaptı. Serinin bir önceki oyunu Warband‘daki birçok içeriği koruyan yeni oyun, getirdiği yeni ve daha detaylı sistemlerle seriye aşina olmayan oyuncuların işini biraz zorlaştırdı. Bu sebepten bu yazıda elimden geldiğince bu sistemlerin nasıl işlediğinden bahsedeceğim.

Karakter Yaratma

İlk oyundan farklı olarak bu oyunda karakterimizin milliyetini seçerek oyuna başlıyoruz. Farklı milliyetlerin farklı avantajları var. Seçtiğiniz milliyetin oyun içinde hangi ülkeye katılacağınız üzerinde bir etkisi yok. Oynanış şeklinize uygun milliyeti seçtikten sonra karşınıza karakter yaratma ekranı çıkıyor. Burada karakterinizi dilediğiniz görünüşte yapabilirsiniz. Belki de en önemli kısım geçmişiniz geliyor daha sonra. İlk oyundan farklı olarak artık bu kısımdaki her seçiminizin etkilediği yeteneği görebiliyorsunuz. Oynayacağınız stile (Fiziksel özellikleri üstün bir savaşçı, zeki bir tüccar… istediğinizi olabilirsiniz) göre dilediğiniz seçimleri yapabilirsiniz. En son karşımıza zorluk seçimleri çıkıyor. Eğer tecrübeli bir Warband oyuncusu iseniz hepsini gerçekçi ayarlayabilirsiniz ama bu ilk deneyiminiz ise benim tavsiyem alınan hasarları ‘Kolay(2/3)’e, gönüllü toplama ve haritadaki hareket hızı seçeneklerini ise ‘Gerçekçi’ye almak. ‘Ölümleri etkinleştir’ seçeneğini açmak tamamen size kalmış eğer tutsak aldığınız lordları öldürerek düşma ülkeyi zayıflatabilmek istiyorsanız açabilirsiniz ama ‘Yok Warband’daki gibi kimse ölmesin.’ diyorsanız açmamak size kalmış.

Yetenekler

Bannerlord’da artık yetenekler sadece uygulama yoluyla geliştirilebiliyor. Örneğin okçuluk yeteneğini geliştirmek için başarılı atışlar yapmanız gerekli. Oyuncunun seviye açarak elde ettiği yetenek puanları artık sadece yeteneklerin öğrenilme hızı çarpanını etkiliyor. Yine örnek vermek gerekirse okçuluğun çarpanı bir iken yeteneği geliştirmek için 2 isabetli atış yapmanız gerekiyorsa seviye atlayıp okçuluğun öğrenilme çarpanını ikiye çıkardığınızda aynı ilerlemeyi bir isabetli atışla da gerçekleştirebiliyorsunuz.

Tüm Skiller

Oyuna yeni eklenen bir diğer şey ise ‘Perkler’ artık bir yetenekte belirli bir seviyeye ulaştığımızda oyun bize iki perkten birini seçme şansı sunuyor. Sonuç eski oyunun aksine yetenekler hakkında fazla kafa yormamıza gerek kalmamış. Daha hızlı gelişmesini istediğiniz yeteneklere puan verdikten sonra pek düşünmenize gerek yok çünkü zaten en nihayetinde kullandığınız bütün yetenekler gelişme gösterecektir.

İlk Saatler

Karakterimizi yarattık, öğretici kısımı oynadık ve en nihayetinde oyun bizi büyük Kalradya haritasına salıverdi. Bu noktadan itibaren yapmanız gereken en temel şeyler para ve ün kazanmak. Ünden bahsetmek gerekirse Bannerlord’un klan sisteminde klanınıza seviye atlatmak için gerekli olan birim. Ünü en savaşlardan ve kuşatmalardan kazanabilirsiniz. Oyunun ilk saatlerini haritada köy köy dolaşıp görev yapmakla ve yolda karşılaştığınız çapulcularla savaşmakla geçirmelisiniz maalesef ilk saatler için fazla alternatif yok. Bunları yaparken asker sayınızı mümkün olduğu kadar düşük tutun (5-10 kişi ideal) ve paranızı karakteriniz için ekipman almaya fazla harcamayın. Asker sayınızı düşük tutun diyorum çünkü başlarda haritadaki parti hızınızın yüksek olması önemli. Haritada dolaşırken isminin yanında mavi ünlem gördüğünüz lordlarla konuşup oyunun verdiği ilk ana görevi ilerletmeyi de unutmayın. Klan seviyeniz iki ve paranız yaklaşık yirmi bin dinar olduğunda artık oyuna gerçekten başlayabilirsiniz demektir.

Factionlar

Oyundaki ilk saatlerinizden sonra çeşitli yollarla (bazılarından daha sonra bahsedeceğim) para kazanıp ordunuzu geliştirdikten sonra bir factiona (ülkeye) vasal olarak katılabilirsiniz demektir. Oyunda factionlar İmparatorluk ve Barbarlar olarak ikiye ayrılıyor. Haritanın ortasında yer alan İmparatorluk kendi içinde Kuzey, Güney ve Batı olmak üzere üçe ayrılıyor. Üçünün de kralları ve kraliçeleri farklı siyasi görüşlere sahip fakat bunun oynanışa pek bir etkisi yok şayet imparatorluğa katılmak isterseniz konumunu daha çok beğendiğinize katılabilirsiniz. Barbarlar daha doğrusu imparatorluk tarafından barbar olarak nitelendirilen factionlar İmparatorluk sınırlarında konuşlanıyor. Bu factionlar: Vlandiya, Battanya, Strugiya, Khuzait ve Aseray.

Vlandiyalılar Warband’daki Svadyalıların atası, iki factionun birimleri çok benzer. Strugiyalılar kuzeydeki Nordların atası, bu iki factionun da birimleri benzer. Battanyalılar ise gerçek tarihteki Keltlere çok benziyor, bu factionun piyade birimleri çok güçlü olsa da atlı birlikleri bir o kadar zayıf. Aseraylar Sarranidlerin atası, birimleri Sarranidlere benzerlik gösteriyor. Son olarak Khuzaitler ise Kergitlerin atası bu faction orduları neredeyse tamamen atlılardan oluşuyor. Meydan muharebelerinde çok etkili olsalar da kuşatmalar da güçsüzler.

Eğer ilk defa oynuyorsanız İmparatorluk çok sık saldırıya uğradığından barbar factionlardan birine katılmanızı tavsiye ederim. Katılmak için o factionun liderini bulup ona bağlılık yemini etmeniz gerekli. Oyunun bu aşamasından sonra asıl hedef ülkenizin topraklarını genişletmek ve klanınızı büyütüp olabildiğince çok tımar sahibi olmak. Bu yolda en önemli şeylerden biri ‘Nüfuz’. Nüfuz devletin uyguladığı politikalara ve sahip olduğunuz tımar sayısına göre artan bir birim. Nüfuz sayesinde ordularınıza lordlar çağırabiliyor ve uygulamak istediğiniz politikaları oylamaya açabiliyorsunuz.

Ticaret

Hatırlarsanız daha fazla para kazanma yollarından bahsedeceğimi söylemiştim. Birçok yol olmasına rağmen bence en etkilisi ticaret. Bannerlord’da ticaret Warband’e göre çok daha kolay ve anlaşılabilir. Ticarete atılmadan önce gereken birkaç şey var: Sermaye ve envanter kapasitesi. Envanter kapasitesi artık eskisi gibi bir yeteneğe bağlı değil, partinizin büyüklüğü ven envanterinizdeki at ve katır sayısına bağlı. Yeterli paranız (on yirmi bin arası yeterli olacaktır) ve envanter kapasiteniz varsa işe en yakın şehrin pazarına giderek başlayın.

Pazarda diğer sekmesinde gördüğünüz ürünler üstünde mousenizi gezdirin ve fiyatı yeşil renkli olan ürünleri sarı olana kadar alın. Şehir şehir dolaşın ve kendi envanterinizdeki bir ürünün fiyatını kırmızı gördüğünüz zaman sarı olana kadar satın. Tekrarlayın. Bannerlord’da ticaret bu kadar basit

Bir yola bağlı kalmanıza gerek yok köle tüccarlığı, yağmacılık ve daha birçok şekilde para kazanabilirsiniz. Bu yazıda oyunun zevkini kaçırabileceğini düşündüğümden ordu kompozisyonu ve savaş taktikleri gibi şeylerden bahsetmeyeceğim bunu oyun içinde deneme yanılma yoluyla çözmenin zevki çok başka. Bununla beraber Bannerlord oynarken bilmeniz gereken esansiyel şeylerin sonuna geldik. Kalradya diyarındaki maceranıza hazırsınız, bol şans.

Leave a Reply